[...] porównamy ksylitol ze zwykłym cukrem praktycznie nie zauważymy różnicy, ale w działaniu to dwa przeciwieństwa. Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym tak jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Podobnie jak cukier może być stosowany do przeróbki w wysokich temperaturach. Ksylitol wytarza w organizmie odczyn zasadowy, a więc wskazany [...]
[...] porównamy ksylitol ze zwykłym cukrem praktycznie nie zauważymy różnicy, ale w działaniu to dwa przeciwieństwa. Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym tak jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Podobnie jak cukier może być stosowany do przeróbki w wysokich temperaturach. Ksylitol wytarza w organizmie odczyn zasadowy, a więc wskazany [...]
[...] porównamy ksylitol ze zwykłym cukrem praktycznie nie zauważymy różnicy, ale w działaniu to dwa przeciwieństwa. Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym tak jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Podobnie jak cukier może być stosowany do przeróbki w wysokich temperaturach. Ksylitol wytarza w organizmie odczyn zasadowy, a więc wskazany [...]
Spotkałem się z opiniami że dekstroza to lipa. Chciałem się dowiedzieć dlaczego. Czy z powodu że: 1) działa tak samo jak glukoza a kosztuje 10 razy więcej 2) działa niewiele gorzej od glukozy a kosztuje duzo więcej 3) działa dużo dużo dużo gorzej od glukozy a kosztuje dużo więcej 4) inne (piszcie co) ??? która z tych 4 opcji ??
[...] powinien zawierać 50% całodziennego zapotrzebowania na węgle. W dni high-carb w tym posiłku muszę spożyć 170g węglowodanów. Co daje 195g prochu SFD Leucine CarboPlus(35%glukoza 55%maltodekstryny 10%leucyna). 1.Czy mogę spożyć naraz 185g tego carbo? Chyba za dużo glukozy ale nie jestem pewien. Może mieszać z owsianymi albo musli? 2. Czy [...]
[...] z którym poszedłem do lekarza, bo na własną rękę jedząc jakieś witaminy itd nie dawało rady. Antybiotyku nie mam więc chyba nie muszę przerywać cyklu, ale dostałem skierowanie na badania: morfologia OB, Na, K, glukoza. Pytanie czy na cyklu te wyniki będą takie jakie rzeczywiście mają być czy saa mogło coś tam namieszać?Dzięki i pozdrawiam.
[...] się, gdy w ciągu tego samego posiłku konsumowane są węglowodany. Są one w procesie trawienia rozkładane na glukozę, która jest formą cukru znajdującego się zwykle we krwi glukoza jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej i jest źródłem energii dla mózgu. W normalnej diecie głównym źródłem węglowodanów są ziarna, jarzyny [...]
[...] diecie węglowodanowej to właściwie 2 posiłki. Pierwszy spożywamy tuż po zakończeniu wysiłku. Jest to ok 0,5g na kilo masy ciała węglowodanów prostych typu odżywka carbo lub glukoza oraz niewielkie ilości fruktozy (może to być jakiś owoc, byle by nie miał za dużo błonnika) Jeśli macie zwyczaj (dobry zwyczaj) rozciągać się po treningu to można [...]
1. Jaka jest rola insuliny na takich dietach? Insulina jest hormonem, który zostaje wytwarzany przez organizm przy określonych warunkach metabolicznych. Spożywanie węglowodanów powoduje wyrzut insuliny do krwi. Również białka powodują uwalnianie się insuliny, lecz nie na tak wysokim poziomie jak robią to węglowodany. Tłuszcz z kolei ma bardzo [...]
Mamy przerwe w nauce więc postanowiłem co nieco napisać : Kreatyna Jak wiemy kreatyna jest najbardziej znanym środkiem wspomagającym wysiłek. Prawie każdy zapytany o to czy zna jakikolwiek suplement odpowiada, że zna kreatyne. Więc czym jest ten specyfik? Pewnie nie wszyscy wiedzą, że występuje on pod kilkoma postaciami. Ja postaram się przybliżyć [...]
[...] i lekach które przyjmuje jednym z nich dodam że mam go brać juz stale jest preparat świetnie sie sprzedającej ostatnio u nas cudownej?? GLUKOZAMINY.A oto co znalazłem o glukozaminie w fachowej prasie dla lekarzy i aptekarzy.Co wy na to Delegalizujmy nie-leki Obłuda, zakłamanie, określane również terminem hipokryzja, zapożyczonym od [...]
Witam Rzucam taki temat do dyskusji. Jestem chyba najlepszym przykładem jak nie stosowanie dopingu w sportach siłowych może wpływać negatywnie na zdrowie.`Oczywiście teraz po latach sądzę że negatywny wpływ na zdrowie to nie sam sport tylko kopiowanie tego co robią profesjonaliści pokazywani w gazetach przy czym opisy ich diet i treningów [...]
[...] stresujące życie i bardzo ciężko mi zerwać z nałogiem. Mógłbym gh albo igf1-lr3 przy fajkach? Zwiększa mutagenność i o to się boję. Medycyna za rok, badania wszystko jedynie glukoza na czczo 4,5 mg/dll. Biceps z 40kg na modlitewniku, chociaż ostatnio ciężej mi się trenuje, ogólnie ja nawet jak się źle czuję to i tak trening zrobie. No pain, no [...]
[...] potrzebują dużych dawek witaminy C i to wtedy stworzył swoją teorię, że trzeba przyjmować wysokie dawki witaminy C w walce ze zwykłym przeziębieniem. Ale jeśli wiemy, że glukoza i witamina C mają podobną budowę chemiczną, to co się dzieje, kiedy podnosi się poziom cukru? Współzawodniczą one wtedy ze sobą o to, która dostanie się do komórek. A [...]
[...] w DNG po załadowaniu 100 gram glukozy. Odkrył, że aminokwasy z mięśni, miały 50% wkładu w utrzymaniu glukozy po 16 godzinach i prawie 100% po 28 godzinach (gdy zmagazynowana glukoza wątrobowa została całkowicie wyczerpana). Oczywiście, dla kogoś kto je wysokoproteinowy posiłek przed okresem głodowania jest to punktem spornym, ponieważ bardzo [...]
[...] przez proces beta-oksydacji, w której powstaje acetyloCoA wchodzące w cykl Krebsa i zredukowane nukleotydy wchodzące w cyl łańcucha oddechowego) oraz cukry (ufodforylowana glukoza pochodząca z glikogenu lub glukozy przekształcana jest w kwas pirogronowy, może metabolizowany jest tlenowo, w cyklu Krebsa, bez powstawania kwasu mlekowego) Wysiłki [...]
[...] wysiłku, poziom glikogenu w mięśniach może spaść do wartości krytycznych już po upływie kilkudziesięciu minut. W przypadku rozpadu glikogenu wątrobowego, uwolniona glukoza przenika do krwiobiegu, gdzie wykorzystywana jest nie tylko na potrzeby pracujących mięśni, ale także mózgu, krwinek czerwonych i innych tkanek. Spadek poziomu [...]
[...] w posezonowym „rozroście", ale dodanie rozpuszczalnego błonnika pozwala na pozostanie szczupłym. Spowalnia on trawienie i wchłanianie glukozy do krwi. Z tego powodu glukoza zmieni się w glukogen a nie w tłuszcz. Stąd powinieneś łykać 6-8 g rozpuszczalnego błonnika w postaci suplementów albo zwiększ spożycie płatków owsianych i fasoli. [...]
[...] i w zależności od tego czy wywodzą się od aldehydu glicerynowego, czy od dihydroksyacetonu nazywane są aldozami‚ lub ketozami. Spośród aldoz najpopularniejszym cukrem jest glukoza (aldoheksoza), a najpopularniejszą ketozą jest fruktoza (ketoheksoza). Aldehyd glicerynowy i dihydroksyaceton należą do trioz, co oznacza, że ich łańcuch węglowy [...]